tisdag 11 november 2008

Biblioteket är all folkbildnings moder… Heta boktips från -82

Efter att Maria Lang-vurmen lagt sig för oss systrar var det dags att ta ett nytt steg i vår deckarutveckling. Detta gjordes med hjälp av den fantastiska institution som kallas för bibliotek.

Varje sommar åkte hela familjen iväg på semester till det röda soldattorpet i Södermanland. Vi var där minst fem veckor i stöten. Traditionsenligt åkte då mamma, storasyster och lillasyster i samlad tropp till biblioteket i Vingåker för att låna böcker (Ett fantastiskt bra bibliotek för övrigt, var där förra sommaren och insåg att deras utbud är betydligt större än på vilket förortsbibliotek som helst i Stockholm). Vi talar om tidigt åttiotal, en tid då deckargenren knappast var så stor och kulturellt accepterad som idag. Deckarna hade lika mycket plats som Sci-fi romanerna på bibblan. En hylla var. Utom i Vingåker, där sortimentet var det dubbla, två hyllor. Med noggrannhet och stort allvar letade vi bland titlarna, förkastade Kommissarie Maigret, tog en och annan Agatha Christie till nåder, och läste om allt av Sjöwall-Whalöö innan sommaren var över. Det finns förstås några böcker som har lämnat ett mycket stort intryck och onekligen påverkat den framtida riktningen för vår deckarsmak. Här kommer några boktips från då. Har ingen aning om de är lika bra nu, men det kan vara värt ett försök.

Ira Levin var kanske inte världens mest produktiva författare, men han lyckades med att ge ut några riktigt bra böcker varje decennium från femtiotalet och framåt. 1953 skrev han Bädda för död, som jag minns som otroligt läskig och bra. Handlar om en manlig psykopat som mördar… systrar. Har förresten filmatiserats långt senare, med Matt Dillon i huvudrollen, svensk titel ”En kyss före döden”.

Rosemarys baby behöver väl ingen ingående presentation. Den kom ut 1967 och handlar om ung kvinna som blir gravid… men vem är egentligen fadern? Och vilka är dom konstiga grannarna? Vi tyckte inte att den var läskig då, men för varje omläsning blir den allt läskigare. Också en suverän film, med en ung Mia Farrow i huvudrollen.

Pojkarna från Brasilien är från 1972 och innehåller otäcka nazister i Sydamerika, en ond plan och en massa mord på medelålders män. Lillasyster tyckte att boken var fantastisk!

Ed McBain var nog den moderna polisromanens pappa. Den första Ed McBain som vi läste lånades förstås på biblioteket i Vingåker och hette ”Länge sen vi sågs”. Den var fruktansvärt otäck och inleddes med en målande beskrivning av mordet på en blind man. Lillasyster blev vettskrämd, livrädd och väldigt förtjust. Boken kom att följas av många många fler McBain, men ingen var riktigt lika bra.

En annan författare som för evigt är förknippad med myggor, stackmoln och bruna badsjöar är Jan Mårtensson. I bokhyllan på biblioteket fanns ett antal av hans böcker. Till att börja med var vi skeptiska men både mor och döttrar blev sedan stormförtjusta i antikhandlare Homan och hans siameskatt Cleo. En av favoriterna var ”Drakguldet” där Homan firar midsommar i Kilsbergen och mystiska saker händer i bergslagsskogarna. Miljöerna hjälpte förstås till att ytterligare öka lillasysters fascination för Bergslagen. Just nu håller lillasyster faktiskt på och läser en Homandeckare, den första på många år. Detta är förstås en otrolig nostalgitripp, för trots att Homan nu befinner sig i en värld med internet och mobiltelefoner är det samma Homan som då. Han har bokstavligen inte åldrats alls sedan barndomens somrar och siameskatten Cleo lever och har hälsan. Det är skönt att något är beständigt.

/Lillasyster

3 kommentarer:

Ramona Fransson sa...

Hej

Såg din tråd om bland annat deckare, hur gärna jag än skulle vilja prata om mina deckare, kan jag inte det, anses som reklam på FL och jag skulle bli avstängd, vilket jag inte vill. Men om du och din syster är intresserade kan du läsa om mina deckare på www.anomar-forlag.se
Sedan är det ju fritt för andra att skriva och fråga och svara får jag nog.*ler*

Hälsningar
Ramona Fransson

Deckarsystrarna sa...

Hej Ramona!

Tack för besöket på vår blogg, och för bokprat på FL. Jag ska genast kolla anomars hemsida, och fråga om dina deckare på på tråden!
/Lillasyster

Nicklas sa...

Drakguldet.. det var min andra Homanbok jag läste och minns att den förstörde min nattsömn (kunde inte sluta läsa) och det var den boken som fick mig att börja läsa igenom de övriga 37 :-)