lördag 15 november 2008

Lillasysters lördagspocket


Ibland vill man faktiskt inte läsa om vampyrer, dysfunktionella relationer och socialrealism. Ibland vill man bara läsa en alldeles vanlig spännande deckare. Man vill helt enkelt bara läsa för att bli underhållen. En författare som är stabil och pålitlig är Michael Connelly. Det han skriver är kanske inte stor konst, men det är alltid ett gediget hantverk. Hans deckare om LA-snuten Harry Bosch är alltid säkra kort om man står och trampar vid pockethyllan och inte vet vad man ska välja.

Nu har boken om hans nya hjälte kommit på pocket. Hjälten heter Michael Haller och är advokat, boken heter ”I lagens limo”. Det sämsta med den här boken är titeln. Den för tankarna till misslyckade filmtitelsöversättningar från 50-talet. På originalspråk heter den ”The Lincoln Lawyer” , vilket är bra mycket coolare. Hur som helst syftar titeln på Michael Hallers arbetsplats, eller kanske avsaknad av den. Han har nämligen kontoret i sin bil, en Lincoln… Michael Haller är ingen stjärnadvokat. Han tar sig fram genom att försvara tvivelaktiga motorcykelgäng och småtjuvar, alltid på jakt efter nya pengar för att kunna finansiera boende och underhåll till sin exfru och dotter. Men så en dag får han en drömklient. En rik ung man som anklagas för en grov misshandel på en prostituerad. Och som svär att han är oskyldig. Michael Haller tar sig an fallet och upptäcker snart att det som till att börja med verkade vara lättförtjänta pengar visar sig vara betydligt mer komplicerat än så.

Det hela utvecklas till ett klassiskt rättegångsdrama kryddat med en stor dos hårdkokt deckarjargong och sköna noir-vibbar. Det är snyggt hopsnickrat och hela tiden väldigt spännande. Mycket juridik förstås, men Connely är en pedagogisk berättare som får de mest konstfärdiga juridiska trick att bli begripliga. Längtar du efter en smart, underhållande page-turner med en hjälte (eller kanske snarare anti-hjälte) man inte kan låta bli att gilla skriven i klassisk amerikansk deckaranda ska du läsa den här boken.

/Lillasyster

Inga kommentarer: