söndag 30 november 2008

Dagens boktips!

Ibland läser man en bok som liksom stannar kvar fast den inte gör något större väsen av sig från början. En sådan bok är ”Känner vi varann?” av Karen Shepard.

Det här är en enkel bok. Den är inte speciellt lång. Har inte någon intrikat deckarintrig. Det förekommer inga spektakulära seriemördare eller profilerande psykologer. Det här är en bok om ett mord, och om de människor som på olika sätt drabbas av de kedjereaktioner som mordet sätter igång.
Samtidigt är det en märkvärdig bok. Den är välformulerad, återhållsam och snyggt komponerad. Den beskriver starka och smärtsamma känslor på ett lågmält och trovärdigt sätt.

Boken beskriver mordet på Gina Engel ur tre olika perspektiv. Till att börja med får vi följa den mördade Ginas 12 årige son Steven, därefter den unga kvinnan Lily Chin som snart ska gifta sig och slutligen den åldrade änkan Louise Carpatti. Dessa tre personer binds på olika sätt samman av händelser i det förflutna och deras relationer till den mördade Gina, och kanske också till Ginas mördare.

Det här är ingen klassisk deckare, kanske är det inte ens en deckare utan snarare en roman. Styrkan i berättelsen finns i de psykologiskt trovärdiga portätten av dramats olika aktörer och de snygga miljöskildringarna från sjuttiotalets New York. Och kanske också i upplösningen som inte är helt självklar.

Lillasyster gillar verkligen den här boken och misstänker att den kommer att dröja sig kvar i tankarna en tid framöver. Läs den idag!
/Lillasyster

Inga kommentarer: