Francis ”Frank” Hancock är en 47-årig begravningsentreprenör, verksam i London under blitzen 1940. Han är också Barbara Nadels antihjälte i böckerna ”Dödlig rättvisa” och ”Sorgens arv”. Hancock är så udda och märklig att han känns helt möjlig som en högst ofrivillig detektiv.
Frank bor tillsammans med sin åldrade indiska mamma, allmänt kallad ”Hertiginnan” och sina två systrar Nancy och Agnes. Nancy är ungmö och ägnar sig mest åt religion, medan Agnes är separerad och har två barn som för närvarande är evakuerade någonstans på den engelska landsbygden. Själv arbetar hon i fabrik och gillar att ta sig en öl på någon av de lokala pubarna och att flirta med stiliga poliser.
Frank är veteran från första världskriget och är traumatiserad av sina upplevelser i Flanderns skyttegravar. Nu, när London varje natt blir utsatt för bombräder av tyska plan väcks hans ångest till liv och han tillbringar natt efter natt med att springa genom East Ends mörklagda gator, eftersom han inte står ut med att vara instängd i familjens lilla skyddsrum. Samtidigt arbetar han som vanligt på dagarna, och har förstås en hel del bestyr i sitt lilla företag med tanke på de svåra tiderna.
Frank har också en flickvän, den jämngamla prostituerade Hannah. Deras relation är förstås krånglig både beroende på Hannahs yrke, men också av det faktum att hon är judinna.
Som ni redan har märkt befolkas alltså inte Nadels böcker om Hancock av de karaktärer som man vanligtvis stöter på i en deckare, och det är kanske det som gör dem så tilltalande. Böckernas absoluta styrka ligger också i personskildringarna och miljöbeskrivningarna. Man får faktiskt en känsla av att befinna sig i East End någon gång under andra världskriget , eller i alla fall av att författaren har gjort det. Hancock sägs vara baserad på Nadels egen far, och hon är själv uppväxt i East End och det känns. Det här är på riktigt.
Deckarhistorierna känns kanske just därför sekundära, men är ändå spännande. I första boken inträffar ett mystiskt dödsfall som Frank blir indragen igenom sitt arbete. Han verkar vara den enda som tror att den döde mannen kan ha blivit mördad. I andra boken blir en ung romsk flicka mördad, och Frank blir indragen i de efterföljande händelserna eftersom han är en av de få ”Gauje” som flickans familj litar på.
Lillasyster gillar förstås de här böckerna skarpt. Det går inte att motstå Frank Hancock. Han bara så genomsympatisk. Dessutom är den udda kärlekshistorien mellan honom och Hannah både uppfriskande och hopplöst romantisk. Det finns inget lyckligt slut i syne för de medelålders tu.
Om man ska ha lite funderingar kring något är det kanske om man egentligen ska läsa de här böckerna på originalspråk. Lillasyster misstänker nämligen att det finns en hel del tidstypisk Londonslang i originalet som inte riktigt låter sig översättas. Om man tycker att den typen av detaljer är viktiga bör man nog hålla sig till det engelska originalet. Men oavsett om man läser på engelska eller svenska så ska man göra just det. Läsa böckerna alltså. Helst redan idag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar